29 Ekim 2014 Çarşamba

3. Sınıf Teknoloji Stajı_ARCH390_2014



3DS MAX


Bu seneki teknoloji stajımı bir modelleme proğramı olan 3ds Max üzerine yaptım. önceki senelerde rhino kullandığım için zorluk çekmedim. Son haftalarda da daha iyi render alabilmek için vray öğrendik.

İlk haftalarda programın arayüzünü  ve temel modelleme komutlarını tanıdık.

Create bölümü yeni obje oluşturmayı sağlayan komutları içerir. Creat bölümünün kendi içerisinde alt bölüm bölümleniyor. ışık ve kameraları daha sonraki aşamalarda öğrendik. Bunlarla sahnemiz tamamlanıyor.

Geometri bölümü:3 boyutlu çizim komutlarını içerir.

 create_geometry_standart primitives'in
altında bulunan temel geometrik şekiller
box(en çok kullandığımız )
plane(düzlem)
sphere(küre)
cone
teapot
.
.
.



                                                                               create_geometry_extended primitives
burda en çok kullandığımız chamfer box(kenarları yuvarlatılmış küp) bununla koltuk minder vs yapabiliyoruz.)








artı olarak geometry bölünün altında window ve doors kısımlarından 3dmaxin hazır kapı ve pencerelerini kullanabiliyoruz.bunların üzerindede modify kısmından değişiklik yapabiliriz.







Shapes bölümü:2 boyutlu çizim komutlarını içerir.



iki boyutlu çizgiler ve şekillere modify bölümündeki extrude ve shell gibi komutlarla 3 boyut kazandırabiliyoruz.










Lights bölümü: Işık komutlarını içerir. Ekrana ışık yerleştirilmek istendiğinde bu komutlar kullanılır.
Cameras bölümü: Kamera komutlarını içerir. Ekrana kamera yerleştirilmek istendiğinde bu komutlar kullanılır.


Modify bölümü: Önceden çizilmiş ve varolan bir objenin özelliklerini görmek ve değiştirmek için kullanılır. Modify bölümünde bir objeye ait özellikler görmek ve değiştirebilmek için o objenin seçilmiş olması gerekmektedir.bazı komutlar için cisim üzerindeki segment sayısını arttırmamız gerekiyor.


en çok kullandıklarımızdan bazıları:
-bend                               
-shell
-extrude
-noise
-lathe
-turbo smooth
-ffd(box),ffd(4x4)...
-wave
-cloth
-lattice
-ripple
-slice




Autocadte çizdiğimiz planları 3dmaxe import etmeyi ve planı yükselterek modellemeyi öğrendik. hazır bir autocad çizimi üzerinden bina modelledik.
















editable poly: cisim üzerinde daha detaylı değişiklikler yapmak için cismi editable polye çevirmemiz gerekiyor. sağtuşla yapabileceğimiz gibi modify listten de yapabiliriz.editable poly biraz daha karışık olduğu için bir iki hafta bu konu üzerinde çalışıp alıştırmalar yaptık.





























modellemede ilerledikten sonra modeller üzerine malzeme bump vs atamayı, sahneye ışık ve kamera ekleyerek gerçekçi renderlar almaya çalıştık. Hazır modelleri import etmeyi gördük.















modellemenin ve vray'in temel komutlarını ve sahne kurmayı öğrendikten sonra pekiştirme amaçlı sahneler modelledik.


















3. Sınıf Ofis stajı _ ARCH390_ 2014




Metex Design Group 

30.06.2014
25.07.2014



İlk hafta

Stajımı yaptığım ofis hem mimarlık hem de iç mimarlık hizmetleri veriyor. Ofiste farklı proje ve alanlarda çalışan birçok mimar vardı. Stajım 1 ay sürdü. bu süre boyunca ofiste her aşamayı gözlemleme ve soru sorabilme imkanı buldum . İlk hafta ofisin daha önceki projelerinin çizimlerini inceledim. önceden çizilmiş mimari proje   örneklerinden bir tanesini kendim çizmeye başladım. Geçen sene autocad eğitimini alsam da yıl içinde yerine rhinoceros kullandığım için biraz yabancılık çektim. Gerektiği yerlerde soru sorarak ya da tutoriallarla kısa zamanda yeniden alıştım ve önceki hızıma kavuştum. Daha önce çizilmiş ve bitmiş plan ve kesitleri paftaya çevirip pdf haline getirerek ofistekilere yardımcı oldum




İkinci hafta

İkinci hafta daha çok Bakırköy Hilton projesiyle ilgilenen gözde hanımla beraber çalıştım. Öncelikle ofisteki kitaplardan ve internetten diğer otel projelerini ve kendi projemizin çizimlerini inceledim. Otelin genel konsepti hakkında bilgi sahibi oldum.  Giriş katındaki ıslak hacimlerin tasarlanmasıyla ilgilendim. İnternetten ve diğer projelerin çizimlerinden genel tuvalet ve ıslak hacimlerin nasıl planlandığı ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrendim. Öncekle kağıt üzerinde plan eskizleri yaptım. Bunları özlem hanımla konuşup kritik aldım. Üzerinde biraz daha çalıştıktan sonra kağıt üzerinde tasarladığımız planları, autocad’te otelin daha önce çizilmiş planlarına  geçirdim.  Otelinde konseptine uygun olucak şekilde sade ve modern malzeme, ayna,kapı ve lavabo gibi elemanları ve public restroom örneklerini internetten araştırdım ve bulduğum örnekleri ve malzemeleri benimle ilgilenen mimarla paylaştım.




3.hafta

Daha önce autocadte çizdiğim planları detaylandırdım. İç duvarlardaki katmanlaşmayı, alçıpan ve mermer kaplamarın nasıl bir araya geldiğini ve nasıl gösterildiğini öğrenip plana geçirdim. Kapı ve söveleri detaylı şekilde tekrar çizdim. Seçtiğimiz lavabo vs tefrişlerini çizip hazır olanlarıyla değiştirdim ve aydınlatma vs gibi detaylandırmaları yaptım. Bu planlar birkaç kere revize edildi ve tekrar çizdim. Sonrasında kesitlerini alıp aynı şekilde detaylandırdım ve gerekli taramalrı yaptım. Kullanılacak malzemelerin kodlarını girdim.





4. hafta

Planlarda revize yapıldıktan sonra gerekli değişiklikleri yapıp son halini özlem hanıma teslim ettim. Başka projelerle ilgili benden istenen çizim ve evraklardaki ufak değişiklikleri yaptım. Projenin diğer plan ve detaylarını inceledim. Sonra 3dmaxte pratik yapmak için tasarladığımız mekanı modellemeye başladım.

























28 Ekim 2014 Salı

3. Sınıf Gezi Stajı_ARCH390_2014




PRAG


Prag (Çekçe Praha) Çek Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehri. Geçmişte Çekostovakya'nın da başkentiydi. Orta Bohemya'da Vltava Nehri'nin üzerinde yer alır ve 1.2 milyon nüfusu vardır. Prag, geniş bir kitle tarafından dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak gösterilir. "Altın Şehir", "Doksanların Sol Bankası", "Masal Şehri", "Şehirlerin Anası" ve "Avrupa'nın Kalbi" gibi isimlerle de anılır. 1992'den beri Prag'ın tarihi merkezi, UNESCO'nun dünya mirasları listesinde yer almaktadır. Prag'ın bir özelliği de 2. Dünya Savaşı'nda pek zarar görmemiş olmasıdır. Bu sayede bir çok tarihi ev ve mekanı barındırır. Yüzlerce yıllık tarihi boyunca doğal afetler ve savaşların neredeyse hiç uğramamasından olsa gerek, Prag’ın tarihi yapısı Avrupa’nın çoğu şeklinden daha iyi korunmuş durumda. Hâlâ ayakta olan taş yollar, köprüler, katedraller ve birçok başka yapı Prag’a günümüzde az bulunan bir atmosfer kazandırıyor. Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olarak görülen Prag, günümüzde Orta Avrupa’nın en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiş; her yıl milyonlarca turist bu görkemli kenti ziyaret ediyor. Prag’ın mimari dokusu, Gotik, Roman, Barok, Rönesans, Modern örneklerle, tüm Avrupa usluplarını görmek mümkün. şehrin hemen her yerinde sokak müzisyenleri var. opera ya da müzik merkezleri inanılmaz ihtişamlı ve tarihi.










TARİHİ
Yerleşimi 9. yüzyılda başlayan Prag, kısa süre içinde bölgenin krallarının yaşadığı kent haline geldi. 14. yüzyılda IV. Charles döneminde önemli geliştirmeler yapılan şehir, o dönemde Avrupa’nın en büyük üçüncü şehri haline geldi.Yüzyıllar boyunca Prag özellikle önemli Çek, Alman ve Yahudi nüfusu başta olmak üzere, birçok farklı etnik grubu içerisinde barındırdı. Günümüzde Prag olarak adlandırılan şehir aslında 1784’te birleştirilene kadar Hradcany, Malá Strana, Staré Mesto ve Nové Mesto adında dört ayrı şehirden oluşuyordu. I. Dünya Savaşı’nın ardından Prag, Çekoslovakya’nın başkenti haline geldi.II. Dünya Savaşı’nda Nazilerin eline geçen şehrin kendisi (Avrupa’nın birçok büyük şehrine kıyasla) önemli bir zarar görmese de, Yahudi nüfusunun çoğunu kaybetti. Savaştan sonra nüfusun çoğunluğunu oluşturan Almanlar şehirden çıkarıldı ve Prag neredeyse 50 yıl Sovyetler Birliği’nin kontrolünde kaldı. Daha sonra tekrar Çekoslovakya’nın eline geçen şehir, 1993’te bu devletin 
bölünmesiyle yeni Çek Cumhuriyeti’nin başkenti oldu.



KENT YAPISI
Şehir 1'den 22'ye kadar bölgelere bölünmüş. Burada tarihi şehir 1.bölge(Praha 1) oluyor. En merkezi nokta Prag 1 ile başlayıp merkezden uzaklaştıkça 20li bölgelere kadar devam ediyor. Şehrin merkezi, Nehrin kıyısına kurulmuş, katedral kule gibi anıtsal binaların bulunduğu ihtişamlı ve geniş meydanları, arnavut kaldırımlı, dar sokaklarıyla organik gelişmiş klasik bir ortaçağ kenti. Prag’ta tarihi binalar sadece kent merkezi ile sınırlı değil, şehrin her yerinde görmek mümkün fakat  Eski şehirden uzaklaştıkça sokaklar plana oturarak gridleşiyor ve yeni ve modern binalara da rastlıyoruz. Yine merkezden uzaklaştıkça konut alanları da yoğunlaşıyor. Kentin bir ucundan diğer ucuna metro ve otobüs kullanarak ulaşmak mümkün.


Prag Kalesi: Kale şehre göre tepede kalıyor. Biz de geziye buradan başladık daha sonra aşağıya indik  Kale, içindeki saray ile mimarisi ve büyüklüğüyle göz kamaştıran katedral, müzeler, Romanesk manastır, Altın sokak ve çeşitli galerilerin olduğu binalardan oluşuyor. Kalede en dikkat çeken yapı, uzun yıllar inşaatı tamamlanamayan, Çek Cumhuriyeti'nin en büyük katedrali Aziz Vitus. Gotik usluptaki katedral, dünyanın 5. büyük katedrali. Kaleden aşağı doğru yürürken, Prag'ı panoramik izlemek mümkün.




Charles Köprüsü: Vltava nehrini süsleyen en önemli köprü. Adını aldığı kral 4. Charles tarafından yaptırılan köprüde, çeşitli konuları anlatan veya Azizleri simgeleyen 30 heykel bulunuyor. Sokak ressamları ile seyyar hediyelik eşya satıcılarının bulunduğu köprünün Prag'ın en fazla turist çeken tarihi yerlerinden biri.





Old Town Square: Köprüden geçtikten sonra biraz yüründüğünde artık Prag'ın şehir hayatı ve ünlü astronomik saat kulesinin de bulunduğu eski şehir meydanı karşımıza çıkıyor. Tarihi meydanda Prag’ın meşhur astronomik  saat kulesi ve Tyn  Kilisesi bulunuyor. Her saat başı birçok turistin önünde toplandığı saat kulesinde yelkovan her 12'yi gösterdiğinde ilginç bir gösteri başlıyor.




Üzerinde 12 burcun da temsil edildiği saatin üst kısmında, her saat başı çanlar çaldığında iki küçük pencere açılıyor ve içinden 12 havariyi temsil eden heykeller çıkıp izleyenlere selam veriyor. Aynı anda saatin sağ yanındaki yaşam ve ölümü temsil eden iskelet figürü elindeki asayı yere vurup, ''topraktan gelip toprağa gitmeyi'' hatırlatıyor.

Dancing house: Çek kökenli bir mimar olan Vlado Milunić’in Frank Gehry ile işbirliği yaparak boş olan ve nehir kıyısında yer alan bir alanda tasarladığı binadır.  Dekonstrüktivizm stildeki  yapı bölgede yaygın olan Barok, Gotik ve Art Nouveau binalar arasında oldukça dikkati çekiyor.(Praha 2’de)