24 Kasım 2013 Pazar

2. SINIF TEKNOLOJİ STAJI - 2013



       AUTOCAD 2013



           Teknoloji stajımı en yaygın kullanılan çizim programlarının başında gelen autocad  üzerine Bakırköy MİMTEK’te yaptım. Kurs yaklaşık 2 ay sürdü. Arayüz olarak  AutoCAD CLASSIC ve  3D MODELING’i  kullandık. Yaklaşık iki ay süren kursta daha çok 2d teknik çizim konusu üzerine çalıştık.
İlk hafta autocad hakkında  autocadte neler yapabiliriz, programı açtığımızda ne nerede bulunur, dosyayı nasıl kaydederiz,araç çubukları  gibi genel bilgiler üzerinde durduk. Draw ve modify komutlarının neler olduğuna ve işlevlerine üstten bir giriş yaptık. Sonrasında çizim yapmak için gerekli araçları ve komutları detaylı olarak öğrendik ve pekiştirmek hızlanmak için bolca uygulama yaptık. Bunun yanında çizimleri daha kolay ve sağlıklı bir şekilde yapabilmek için layer ayarlarını, drafting settings’i kullanmayı öğrendik. Daha önce cizilmiş plan ve kesitleri dimensionla ölçtükten sonra aynısını tekrar çizerek öğrenilen komutları pekiştirdik ve hız kazandık.
Son iki haftada ise autocad’te nasıl 3d modelleme yapılacağı üzerinde duruldu. Çizdiğimiz planı yükseltip boşluklara açarak kolayca çizdiğimiz katı modelleyebiliyoruz. Ayrıca herhangi bir eğrisel, açılı, çok parçalı karmaşık bir cismi de modelleyebilecek seviyeye geldik.



 1.hafta:  

Temel kullanım ayarları, komutların yerleri üzerine genel bir giriş yapıldı. koordinat sistemi mantığı üzerinden farklı biçimlerde line komutuyla basit çizimler yapıldı.





2.hafta: 

 draw komutları öğrenildi ve uygulamalar yapıldı.


. Line (Başlangıç ve bitiş noktası belli olan doğru çizer.)
· Rectangle (Çapraz iki köşesi bilinen dikdörtgen çizer.)
· Arc (Üç parametresi bilinen yay çizer.)
· Circle (En az iki parametresi bilinen daire çizer.)
· Ellipse (Merkezi ve uç noktaları bilinen elips çizer.)
· Polygon (Kenar sayısı 3-1024 değişen düzgün çokgenler çizer.)
· Donut (Halka ya da içi dolu çember çizer.)
· Ray (Bir yönde sonsuza giden ışınlar çizer.)
· Construction line (Her iki yönde sonsuza giden inşa çizgileri      çizer.)
· Multiline (Çoklu paralel çizgiler çizer.)
· Polyline (Birbiri ardına birçok doğru ve yay çizer.)
· Point (Değişik stillerde ve büyüklerde noktalar yerleştirir.)
· Spline (Belirlenen noktalardan eğri geçirmemizi sağlar.)

circle


3.hafta: 

obje seçimi ve modify komutları ,hatch, object snap ayarları ve f8 öğrenildi . Uygulamalar yapıldı.


modify komutları


Erase:seçilen şekil ve şekilleri silmeye yarar
Copy:seçilen şekil ve şekilleri  kopyalamaya  yarar

mirror:seçilen şekil ve şekilleri  bir eksen etrafında aynalama yapar
offset:parelel kopyalama yapmaya yarayan bir komuttur
array:düzgün dizi halinde veya  bir merkez etrafında cogaltma yapar
move:seçilen şekil ve şekilleri  istenilen yönde taşır
rotate:seçilen şekil ve şekilleri  bir merkez etrafında  döndürür
scale: seçilen şekil ve şekilleri  istenilen ölcekte büyütür küçültür
stretch:pencere içine  alınan şekilleri  belirli  ölçelte ve yönde sündürür
trim:belirlenen sınırdan itibaren koparma yapar
extend:belirtilen sınıra kadar uzatma yapar
explode:patlatma
break:gösterilen 2 nokta arasında kırma yapar
break  a point: gösterilen objeyi gösterilen noktalarda parçalar
chamfer: pah kırma komutu
fillet:radüs werme yuvarlatma komutu


 object snap


fillet

obje seçimi
trim-copy

4.hafta: 

Dimension ile ölçü alma, layerlar yardımıyla çizim yapma, text komutuyla çizimimize yazı ekleme,kendi yazı stilimizi oluşturma ve View port ile ekranı bölme öğrenildi. plan çizme uygulamaları yapıldı. 

5.hafta:
import,export,zoom komutları,çıktı almayı, blok oluşturma,kaydetme ve  başka çizimlerde kullanmayı öğrendik.

6.hafta: 
3D modellemeye giriş yapıldı ve modelleme komutları öğrenildi. Bazı makine parçaları modellendi. Planı yükseltme, boşluklar açma vs yardımıyla bina modellemeyi öğrendik ve uygulama yaptık.

7.hafta: 
Bina modelleme uygulamalarına devam edildi ve malzeme atama, ışık atma ve render almayı öğrendik.











2.SINIF ŞANTİYE STAJI - 2013


     CORRİDOR - GÜNEŞLİ PROJESİ

                 


Yalçın koreş ve mimarsinan caddelerini birbirine bağlayan noktada yaya ulaşımına olanak sağlayan proje 78 bin metre kare inşaat alanına sahip. Ve güneşlide yer alıyor. Proje A,B,C,D,E,F,G, ve H(H1,H2,H3) olmak üzere 8 blokta 550 konut ve cadde mağzaları konseptinden oluşuyor. A ve E blokları otopark ve sosyal tesisleri de bulunduran 22 katlı rezidans, B,C,D,F ve G blokları bitişik düzende konut, H bloğu ise alışveriş merkezi, cafe ve restaurant olarak inşa ediliyor. Mimari proje DNA mimarlığa ait olup, kaba yapı işerini suder inşaat üstlenmiştir.



1.GÜN

Şantiye doktoruna uğranıp sağlık muayenesinden geçildi.  Ardından sağlıklı raporu şantiyedeki resmi staj bürosuna teslim edilip, iş güvenliği eğitimine geçildi. Eğitimde şantiye koşulları, güvenlik önlemleri, bulundurulması gereken ekipmanlar, sahaya çıkmamayı gerektirecek durumlar hakkında bilgiler verildi.Proje hakkında genel bilgiler alındı. Malzeme deposuna geçildi ve başta baret  iş ayakkabısı yelek olmak üzere gerekli güvenlik ekipmanı ve yardımcı teçhizat alındı.



2.GÜN

G blok yanı otopark temel donatısı devam ederken aynı anda pis su gideri  ve drenaj borusu montajına başlandı. Asansör boşlukları ve perdeleri ölçüp rölevesini alıp kontrol ettik.



3.GÜN

 E blok özel olarak ıslatılan bezler kolonlara sarılarak kolonların mukavemetinin artması sağlandı. E blok donatısı önceden hazırlanmış perdelerin kalıbı yerleştirilip beton atıldı. E blok perdeler tamamlanınca bir önceki gün donatısı biten ve temizlenen G blok yanı otopark betonuna başlandı ,otopark betonu iki kat halinde atıldı birinci katta suya dayanıklı beton kullanılırken ikinci kademede katkısız beton kullanıldı ve vibratörle beton bütün boşluklara yerleştirildi.G blok(9,30 kotu) döşeme kalıbına başlandı.B blokta Nivo ve miradan ayarlanılarak projeye bakılıp temek yerleri belirlendi.








4.GÜN

 Prizi tamamlanan otopark temeli bir yandan sulanırken diğer taraftan perde duvarları için donatı yapımına başlandı. B blokta mıcır ve grobeton atımı için kot çalışmaları başladı, kot çalışmalarında aktif görev aldım. toprak bağlantısını kesmek için altta 10 cm mıcır serilirken mıcır yüzeyinde düzgün bir yüzey hazırlamak için 7 cm grobeton atımı yapılacaktı,G blok kriş donatısı ve döşeme donatısı yapımı başlandı kaba yapı denetiminde kriş ve döşeme demirleri projelerden kontrol edildi. Kalıpların temizliği tekrar kontrol edilip sulandıktan sora beton dökümüne başlandı.



5.GÜN

 Betonu dün akşam tamamlanan G blok döşemesi ıslatılmaya başlandı ve aynı anda kolon donatısı yapımı başladı, dün ölçümleri yapılan B blok un asansör pitleri ve havalandırma boşluğu mıcır ve grobeton çalışması başladı özellikle asansör pitleri perde duvar olacağı ve hareketli yüklerde etkin rol oynayacağı için temeli daha derindeydi, , B blokta zeminden çıkan su, çukur kazılıp pompa yardımıyla uzaklaştırıldı.




6.GÜN

 B blok zemin mıcır serimi başlandı. Grobeton dökümü öncesi boşlukların kalıpları hazırlandı.




7.GÜN

 mıcır serimi yapılan B blok grobeton çalışması başlandı, G blok döşeme kalıbı tamamlandı ve kiriş donatısına başlandı kirişler ilk olarak normal kat yüksekliğinden yukarıda hazırlanıp sora kalıba yerleştiriliyordu bu sayede zamandan ve işçilikten kazanç sağlanıyordu, E blok 0,80 kotu döşeme kalıbına başlandı.








8.GÜN

 E blok döşeme kalıbının hazırlanmasına bugünde devam edildi, kiriş donatısı tamamlanan G blok hasır donatısına başlandı, A temel donatısına başlandı akşam saatlerinde döşeme donatısı tamamlanan G blok kontrol edildi ve yarınki beton için tekrardan temizlendi.





9.GÜN

 G blok 12,30 kotu döşemesinin temizliği  kontrol edildi ve beton atılmak üzere ıslatıldı,E blok kriş donatısı yapımı başladı, A blok temel donatısı devam etti. G blok beton başladı. G blok yanı otopark girişi drenaj başladı(en altta toprak bağlantısını kesmek için agrega üstüne keçe keçe üstüne drenaj borusu yerleştirilip keçeyle tekrardan kapatılır ve yeniden mıcır serilir en son toprakla kapatılır)




10.GÜN

 G blok yanı otopark girişi kalıbı tamamlanan perde duvarın beton atımına başlandı, G blok (12,30)kolon donatısının yerleştirilmesine başlandı kolon donatısı tamamlandığında depremde önem arz eden kolon kiriş birleşimlerine dikkat çekildi ve özellikle boğaz etriyelerini saymamız istendi. dün mıcır ve keçe serilen G blok yanı otopark girişine drenaj borusu yerleştirildi ve üstü mıcır ve keçe ile kapatıldı. G blok kolon donatısı tamamlanmış olan kolonlar için mühendis tarafından referans kalıp noktaları verildi bunlar kolonların ofsetlenmiş koordinatlarıydı bu koordinatlar yardımıyla kalıpların yerlerinin doğruluğu tespiti yapılıyordu. kalıplar yağlandı köşe çıtaları atıldı ve kolon betonu için yerlerine yerleştirildi.





11.GÜN

 G blok kalıpları yerleştirilen kolonların bir kısmı akşam döküldü ve bunların üzerine(15,30 kotu) döşeme kalıbı başlandı.





12.GÜN


G blok 15,30 kotu döşeme kalıbı devam etti dökümü tamamlanmayan perde ve kolonların dökümüne başlandı. E blok 0,80 döşeme donatısı döşendi ve aynı günün akşamı betonu atıldı. A blok temel donatısı devam etti.







13.GÜN

 E blok 0,80 kotu kolon donatıları yerleştirilmeye başlandı, A blok kolon aplikasyonu yapılıp kolonların yerleri ve akslar işaretlendi, G blok kalıbı bugünde devam etti, A blok temel donatısı kaldığı yerden devam etti, G blok kalıbı devam ederken diğer yandan kiriş donatısına başlandı(15,30kotu),akşam saatlerinde E blok kolon donatıları tamamlanıp kalıplar yerleştirilmeye başlandı.



14.GÜN

A blok temel donatısı kaldığı yerden devam etti. G blok yanı otopark girişi rampa eğim açısı verildi ve toprak dolgu yapıldı.A blok drenaj borusu yerleştirilmeye başlandı.             

15.GÜN

 G blok kiriş ve döşeme donatısı döşendi. B blok boşlukların kalıbı başlandı, E blok perde donatılarına başlandı, G blok yanı otopark girişi rampada toprak bağlantısını kesmek için naylon branda serildi ve rampa donatısı serildi.

          







16.GÜN

 E blokta havuz üstü 4,10 kotu kalıp çalışmaları bugünde devam etti. H blokta temel kazısı yapıldı jcb operatörüne kazım esnasında kot derinliği nivo yardımıyla söylendi. Asansör ve havalandırma boşluklarının yeri belirginleştirildi. B blokta temel donatısına başlandı.



17.GÜN

A blokta kolon aplikasyonları ve temel donatısı devam etti, otopark rampası dibine mıcır serimi yapıldı.





18.GÜN

 G blok perde kalıbı hazırlandı,perde donatısı kontrol edilip sayıldı, A blok asansör pitinin betonu atıldı,A blok drenaj borusu yerleştirildi ve eğim açısı nivo yardımıyla kontrol edildi, B blok temel donatısına devam edildi.




19.GÜN

A blok betonu atımı başladı. B blok grobeton üstü döşeme donatısı kaldığı yerden devam etti. 






20.GÜN


G blok 18,30 döşeme kalıbı başladı, A blokta beton sulama işlemi başladı, B blok atık su borusu donatı içinden döşenmeye başlandı, C blokta hafriyat çalışmaları başladı, E blok döşeme donatısının yerleştirilmesi başlandı.H1 blok mıcır ve grobeton atımı tamamlandı.